Sjezdové lyže

Nevíte si rady, jaké sjezdové lyže vybrat? Nedokážete se rozhodnout, protože nabídka lyží je opravdu velice široká? Právě pro vás jsme připravili krátkého průvodce, který vám nastíní, na co byste měli klást důraz při výběru lyží. Protože vybrat správné dětské lyže nebo sjezdovky pro dospělé není vůbec nic snadného.

Sjezdové lyže: Než začnete vybírat

Předtím, než vyrazíte do obchodu, si musíte předem uvědomit, jak schopný lyžař či lyžařka jste. Od toho se totiž bude odvíjet i výběr lyží. Jiné sjezdové lyže budete vybírat pro začátečníka, rekreačního lyžaře, rekreačně sportovního lyžaře, sportovního lyžaře nebo pro profesionálního lyžaře. Stejně tak je důležité vědět, v jakém terénu plánujete jezdit. Na začátku si tedy zodpovězte tyto otázky:

  • Pro koho jsou sjezdové lyže určeny?

  • Jakým způsobem dotyčný lyžař jezdí? Jde o začátečníka, rekreačního jezdce nebo sportovního lyžaře, který preferuje konkrétní délku oblouku?

  • Kde se bude na lyžích jezdit? Výhradně na upravených sjezdovkách, neupravených sjezdovkách nebo ve volném terénu?

Jaké parametry při výběru lyží sledovat?

Čím lepší jste lyžař, tím více parametrů budete porovnávat. Výběr závodních lyží už je pořádná alchymie. Zaměřme se ale na základní parametry, jejichž sledování postačí většině běžných lyžařů.

Délka lyží

Lépe ovládat se vám budou kratší lyže, ale delší sjezdovky vám poskytnou lepší stabilitu ve vyšší rychlosti. Kratší lyže se hodí pro kratší oblouky, delší lyže naopak na delší, protáhlé oblouky. U nejrozšířenějších allround lyží je doporučená délka 10–15 cm pod výšku postavy – v praxi většinou někam k úrovni nosu. Délku lyží částečně ovlivňuje i hmotnost lyžaře. Zejména těžší jezdci budou muset sáhnout spíše po delších lyžích.

Šířka lyží

Šířka lyží se měří u vázání pod botou. Na užších lyžích se vám bude snáze přenášet váha na hranu, širší sjezdovky budou stabilnější v horším terénu. Pokud budete jezdit výhradně na upravených sjezdovkách, volte sjezdové lyže s šířkou do 70 mm či těsně přes tuto hranici. Naopak hodláte-li brázdit v prašanu volný terén, koukejte klidně po modelech s šířkou přes 100 mm.

Důležitá je ale celková geometrie lyže, tedy i šířka špičky a paty. Široká špička vám pomůže do ostrého oblouku, díky úzké patě z něj zase jednoduše vyjedete.

Vykrojení a rádius

Rádius (označován písmenem r) udává míru vykrojení lyže. Čím větší vykrojení, tím menší je rádius. Takové sjezdovky snadno dostanete do oblouku. Na druhou stranu vám poskytnou horší stabilitu při přímé jízdě z kopce. Modely s vyšším rádiusem budou při přímé jízdě stabilnější, ale hůře vám půjde oblouk. Ocení je hlavně lyžaři preferující delší oblouky. Za univerzální se dá považovat rádius 13–17 metrů.

Tvrdost lyží

Tvrdost neboli flexe označuje, jak jsou lyže tvrdé v průhybu. Měkčí lyže se hodí pro začátečníky a lehké lyžaře. Jezdcům se snáze ovládají a nevyžadují dokonalou techniku. Navíc jsou lehčí. Tvrdší lyže budou vyhledávat zkušení a sportovní lyžaři. Nevyhnou se jim ani hmotnostně těžší začátečníci.

Tvrdost ovlivňuje hlavně použitý materiál. U měkčích sjezdových lyží je jádro vyráběno nejčastěji z kompozitu, lepší modely disponují dřevěným jádrem, případně dalšími, například karbonovými nebo titanovými výztuhami.

Prohnutí lyže

Dalším z parametrů je podélné prohnutí lyže. Setkáte se s dvěma základními konstrukcemi – camberem a rockerem. Pro camber je typické klasické vyklenutí s nejvyšším místem pod středem lyže. Naopak rocker má přizvednutou špičku a patu od středu vzhůru.

Rocker byl primárně určen na jízdu mimo sjezdovku, kde svou konstrukcí pomáhal jezdci do oblouku. Pro tuto vlastnost se stal velmi oblíbený a začal se aplikovat i u sjezdových lyží určených na upravenou sjezdovku. Problémem se však stala stabilita konstrukce rocker při vedení oblouku. V současné době jsou proto velmi populární kombinace obou konstrukcí, které si z každé berou to nejlepší.

Typy sjezdových lyží

Při výběru budete narážet na různé typy lyží. Liší se podle určení, délky oblouku a dalších parametrů. Tyto skupiny se mohou vzájemně prolínat.

Slalomové lyže

Lyže, na kterých budete jezdit krátké oblouky. Slalomové lyže by měly mít větší vykrojení, rádius se bude pohybovat od 9 do 13 metrů. Délka slalomových lyží se volí o něco kratší – měly by být o 10–30 centimetrů menší, než výška vaší postavy. Slalomové lyže jsou užší – šířka lyže se pohybuje mezi 66–70 mm. Jedná se o sportovní lyže určené na upravenou sjezdovku.

Obřačky/lyže pro dlouhý oblouk

Obřačky jsou lyže pro pokročilé lyžaře jezdící dlouhým obloukem. Konstrukce je téměř rovná a rádius se pohybuje mezi 16–21 metry. Délka lyží by měla být o 10 centimetrů kratší či delší než výška lyžaře (u lyžaře s výškou 180 cm můžete uvažovat o lyžích v rozmezí 170–190 centimetrů). Obřačky se svým charakterem hodí na upravenou sjezdovku.

Allround lyže

V současné době jeden z nejpopulárnějších typů lyží navržen univerzálně na běžné sjezdovky. Hodí se jak na upravenou trať, tak na horší odpolední povrch. Šířka lyže bývá mezi 68–75 mm. Rádiusem allround lyže odpovídají střednímu oblouku, zhruba v rozmezí 13 až 17 metrů. V této kategorii naleznete lyže pro začátečníky i pokročilé lyžaře. Délka allround lyží by měla být o 10–15 centimetrů menší, než je výška postavy jezdce.

Allmountain lyže

Podobně jako allround lyže se jedná o univerzální modely určené ale tentokrát více na neupravený terén. Tomu odpovídá šířka allmountain lyží, která se pohybuje mezi 72–90 mm. Na rozbité sjezdovce a částečně i mimo ni budou mít lyže perfektní jízdní vlastnosti. Naopak na dokonale upravené trati či zledovatělém terénu budou těžkopádné a hůře ovladatelné v porovnání s allround lyžemi.

Freeride lyže

Plánujete, že vezmete své lyžařské náčiní a vyrazíte jezdit do volného terénu? Pak volte freeride lyže. Jejich střed je širší, většinou mezi 90–130 milimetry, takže vám v hlubším sněhu poskytnou dostatečnou stabilitu. Délka freeride lyží by měla být v rozmezí od -5 do + 10 centimetrů k výšce postavy (to znamená, že u lyžaře s výškou 180 cm budete uvažovat o lyžích dlouhých od 175 do 190 centimetrů). Lyže jsou vyloženě určeny do volného terénu, na upravené sjezdovce vám příliš nepomohou.

Freestyle lyže

Lyže určeny především na jízdu ve snowparku. Jejich konstrukce je navržena, aby zvládala tvrdé dopady a efektní triky. Pro snazší ovladatelnost ve vzduchu mají freestyle lyže oproti těm klasickým posunuté těžiště. Typická je rovněž zvednutá patka usnadňující jízdu pozadu. Šířka lyže pod vázáním bývá 80–90 mm.

Dětské lyže

Modely určené pro naše nejmenší. Jak vybrat dětské lyže? Obecně se můžete držet podobných doporučení jako u dospělých. Materiály používané u dětských lyží jsou měkčí a lehčí tak, aby je děti zvládly ovládat. Lyže pro děti by měly být o 10–20 centimetrů menší než malý lyžař. U nejmenších dětí (2–4 roky) volte ještě kratší lyže, klidně až 30 cm pod výšku postavy. Dětské lyže se designem snaží zaujmout své jezdce, proto na nich často uvidíte zvířátka nebo pohádkové postavy.

Juniorské lyže

Dětské lyže už nestačí, ale na dospělé je ještě brzy? Právě v tu chvíli přichází čas juniorských lyží. Designově i parametrově jsou tyto modely upraveny potřebám náctiletých lyžařů. Doporučená délka juniorských lyží je 10–20 centimetrů pod výšku postavy.

Dámské lyže

Dámské lyže jsou v porovnání s unisexovými modely lehčí a měkčí. Vázání je navíc mírně posunuto směrem dopředu tak, aby odpovídalo dámskému stylu jízdy. Ty nejvyšší řady však bez problémů uspokojí i náročné lyžařky. Barvou a designem se lyže snaží trefit do vkusu žen.

Unisexové lyže

Většina lyží je dnes označována za unisexové. Někdy se můžete setkat s označením pánské lyže, které je ale nepřesné – na těchto lyžích mohou bez obav jezdit i ženy.

Další typy

Bigfoot lyže si oblíbili milovníci otoček, skoků a dalších triků. Tyto lyže se vyznačují extrémně krátkou délkou, která se pohybuje od 90 do 120 cm. Backcountry lyže jsou někde na pomezí sjezdovek a běžek – hodí se do běžkařské stopy, mimo ni a zvládnou rovněž základní sjezd. Se skialpinistickými lyžemi zvládnete výšlap do hor, túru i sjezd.

Lyžování je velmi populární v řadě zemí světa, čemuž odpovídá i široká nabídka různých typů lyží. Ani po vyjmenování některých dalších druhů není tento výčet konečný.

Sjezdové lyže: Cena

Na kolik vás sjezdovky vyjdou? Levné lyže vás nemusí stát více než několik tisíc, za ty nejlepší dáte až desítky tisíc korun. Solidní dětské lyže pořídíte do 4000 korun. Většina začínajících i pokročilých dospělých jezdců by si měla být schopna vybrat v kategorii unisexových lyží mezi 5–10 tisíc korun. Sportovní jezdci vyznávající rychlou jízdu si své favority najdou mezi lyžemi nad 15 tisíc korun.

Boty, ochranné prvky a doplňky

Výběrem lyží to zdaleka nekončí. Jestliže jste nekoupili rovnou set, pak vás čeká výběr, montáž a seřízení vázání. Velmi důležitým aspektem pro pohodlí a bezpečnost jsou správně zvolené lyžařské boty. Při pohybu na svahu se neobejdete bez lyžařských holí. Nedílnou součástí výbavy by měla být helma na lyže vybíraná rovnou s lyžařskými brýlemi. Ostatně, bez helmy na lyže vás na některé sjezdovky ani nepustí. Uchránit od ošklivých úrazů vás kromě helmy může také páteřák na lyže.

Na bezpečnost nezapomínejte ani cestou na hory. Podívejte se, jak správně převážet lyže v autě.

Základní výbavu bychom měli, teď už zbývá jen oblečení na lyže a rukavice, které vás ochrání před nástrahami horského počasí. Pohodlnější přepravu vám zajistí vak na lyže a obal na boty. Hurá na hory!

Zobrazit více
Filtrovat zboží (3422 produktů)
Cena
Určení
Délka
Zobrazit více možností (113)
Výrobce
Schopnosti lyžaře
Typ
Délka oblouku
Sezona
Materiál jádra